Keer terug
BELGISCH KAMPIOEN KAAT HANNES

BELGISCH KAMPIOEN KAAT HANNES

28/06/2016

Kaat Hannes (Lensworld-Zannata-Etixx) heeft zich zondag in Lacs de l’Eau d’Heure tot Belgisch kampioene op de weg gekroond. In een sprint met twintig rensters haalde Hannes het na een wedstrijd over 107,8 km voor Lotte Kopecky (Lotto-Soudal Ladies) en Jolien D’hoore (Wiggle-High Five). Die laatste won het BK de voorbije twee jaar, telkens voor Kopecky.

In de tweede ronde trokken Isabelle Beckers en Maaike Polspoel in de aanval. Zij kregen al snel het gezelschap van Demmy Druyts, Sanne Bamelis en Gitta Michiels. Lara Defour en Eva Maria Palm probeerden de kloof met de vijf leidsters nog te overbruggen maar slaagden daar niet in. Na 71 km werden de twee achtervolgsters weer ingerekend door het peloton en hadden de vijf vluchters een maximale voorsprong van 2:55. Met nog drie ronden te rijden, was de marge geslonken tot 1:20. Het sein dan voor de vijf om opnieuw wat sneller te gaan rijden. Ze trokken de slotronde in met een voorsprong van 1:50 op de grote groep, die dan nog slechts 30 rensters groot was.

Gitta Michiels wou de sprint met vijf nog ontlopen maar werd net na de beklimming van de ‘Petit Poggio’ opnieuw gegrepen door haar vroegere achtervolgers die ondertussen het gezelschap hadden gekregen van nog eens vijf rensters. Op vier kilometer van de eindmeet dikte de kopgroep aan tot 20 rensters. Met twee kilometer te rijden zette Nathalie Verschelden het op een lopen. Zij werd echter snel tot de orde geroepen. Onder de rode vod zette Anisha Vekemans alles op alles maar ook haar poging werd tenietgedaan. In een langgerekte sprint met twintig was Kaat Hannes de sterkste. Zij kon uitgebreid het zegegebaar maken voor Lotte Kopecky en de uittredende kampioene Jolien D’hoore.  

Voor de 24-jarige Hannes is het de eerste Belgische titel.  

Ontgoochelde Kopecky: "Triestige koers"

"Ik ben blij met mijn derde titel op rij al was ik wel gestart met doel die 'echte' tricolore trui te hebben", zei Kopecky, die in de sprint Kaat Hannes voor zich moest dulden. "Ik dacht vandaag echt wel de sterkste te zijn maar dat was dus buiten Kaat Hannes gerekend. Toen duidelijk werd dat we met zowat twintig rensters gingen sprinten voor de eindzege, nestelde ik me in het wiel van Jolien D'hoore. Zij is toch wel de sterkste in de sprint. Maar ik zag plots Kaat Hannes voorbij zoeven. D'hoore viel stil en dan moest ik gaan. Ik slaagde er niet in Kaat bij te benen. Meteen was de titel gaan vliegen en zorgde ik ervoor dat ik alsnog tweede werd. Ik strandde op een fietslengte."

"Ik vond dit hele Belgische kampioenschap een triestige koers", ging Kopecky verder. "Er werd bijna nooit initiatief genomen. Enkel Jolien D'hoore en ikzelf probeerden bij elke helling weg te geraken. Achter ons werd steeds jacht gemaakt en dan nestelde men zich netjes in ons wiel en viel weer alles te herdoen. Ik blijf achter met gemengde gevoelens na dit BK, waar ik toch wel iets meer van had verwacht. Al mag ik wel tevreden zijn met mijn titel van kampioene bij de beloften."

“Parcours was in mijn voordeel” 

“Het is voor mij ook een verrassing dat ik deze tricolore trui om de schouders heb. Natuurlijk had ik naar dit kampioenschap toegewerkt maar winnen, dat is toch wat anders”, reageerde de 24-jarige renster van Lensworld-Zannata-Etixx. “Ik kon gelukkig terugvallen op enkele teamgenoten die me in volle finale opnieuw in koers brachten. Op een gegeven moment reed ik immers in een totaal verloren positie maar dankzij mijn teamgenoten kreeg ik weer aansluiting voorin. Er waren toen nog slechts drie km te rijden.”

“Anisha Vekemans ging in de laatste rechte lijn fors door. Celine Van Severen counterde als eerste en dan heb ik alles op alles gezet. Niemand slaagde erin om mij nog te remonteren en zo werd ik Belgisch kampioene”, deed ze het verhaal van de sprint.“Dit is mijn eerste zege in twee jaar tijd. Ik ben dus zeker geen veelwinnaar. Ik ben blij dat ik als topsporter bij Defensie deze titel behaald heb. Het is een manier om mijn werkgever te bedanken voor de inspanningen die hij levert voor mij. Zonder mijn statuut was dit niet mogelijk geweest”, vervolgt Hannes. “Het parcours was wel in mijn voordeel. Ik heb het graag lastig en dat was vandaag zeker het geval met die twee hellingen, waaronder de ‘Petit Poggio’ op zowat vijf km van de eindmeet. Ik hoop dat ik door deze trui wat meer kan winnen en betere resultaten behalen. Het seizoen verliep tot nog toe nog niet zoals ik het verhoopte.”

vorig jaar