Keer terug
Eurometropole Tour 2015

Eurometropole Tour 2015

05/10/2015

Jonas Ahlstrand heeft zondag de allerlaatste etappe van de EuroMétropole Tour (2.1) gewonnen. De Zweed van Cofidis haalde het in een rit met start in Bergen en aankomst na 153,8 kilometer op de Boulevard des Nerviens in Doornik van Jonas Van Genechten en de Nederlander Raymond Kreder. Jürgen Roelandts werd vierde. De 22-jarige Fransman Alexis Gougeard (AG2R) is de eindlaureaat en volgt daarmee zijn landgenoot Arnaud Démare op.

Ondanks het hoge tempo van bij de start van deze slotrit slaagden Kevyn Ista, Stef Van Zummeren, de Nederlander Maurits Lammertink, de Zuid-Afrikaan Jayde Julius en de Fransen Christophe Laborie met Marc Fournier erin om een vroege vlucht op te zetten. Zij mochten de zeven plaatselijke ronden, van elk 14,7 kilometer met daarin telkens de beklimming van de Croix Jubaru, aansnijden met een voorsprong van 2:10 op het peloton. Daarin waren het vooral de renners van Lotto-Soudal en Ag2r-La Mondiale, met leider Gougeard in hun rangen, die het tempo bepaalden.

Meteen werd er fiks aan de achterstand geknabbeld en met nog 48 kilometer te rijden werd op uitzondering van Van Zummeren de kopgroep opgeslokt. Van Zummeren bleef nog even voor het peloton uitzwemmen maar werd op zijn beurt, op drie ronden van het einde, ingerekend. Wanneer Tom Bohli, negende in het klassement op 0:19, een uitval opzette repte leider Gougeard zich alleen naar de Zwitser toe. Hij bleef een tijdlang in het wiel zitten en toen Sander Cordeel eveneens kwam aansluiten besloot Gougeard zijn krachten te sparen en liet de man in de gele leiderstrui zich weer uitzakken. Ook Bohli had snel door dat deze uitval nooit kans op slagen had en hield eveneens in zodat Sander Cordeel alleen aan de voorlaatste ronde kon beginnen.

Met nog 25 kilometer te rijden mocht ook Cordeel zijn rug rechten. Het beleef onrustig en in de slotronde vormde zich een kopgroep van 20 renners met daarbij leider Gougeard. Het peloton volgde op een handvol seconden en met nog drie kilometer te rijden kregen we een hergroepering. In de daaropvolgende sprint haalde de Zweed Ahlstrand het.

Ahlstrand: ‘Had goed voorgevoel’

‘Op het einde van de rit ging het razendsnel. Verschillende renners probeerden de massasprint nog te ontlopen maar uiteindelijk lukte dat gelukkig niet’, lachte Ahlstrand. ‘In de slotkilometer namen we met de ploeg de kop van het peloton over van Tinkoff-Saxo. Het waren Michael Van Staeyen en Adrien Petit die me op sleeptouw namen in de laatste rechte lijn. Het was van dan af vol gaan tot aan de eindmeet. Ik kon er op het gepaste moment uitkomen en het, dankzij mijn ploeggenoten, afmaken.’

Ahlstrand was uiteraard blij met de winst. ‘Dit is een belangrijke zege want Cofidis, de ploeg waarvoor ik rijd, is hier sponsor van de wedstrijd. Eigenlijk had ik deze ochtend al een zeer goed voorgevoel voor wat betreft mijn ritwinst. Ik was de afgelopen dagen ook al goed, dus wou ik vandaag uitpakken.’

2 jaren