Keer terug
Paralympics RIO 2016

Paralympics RIO 2016

12/09/2016

 

Atleet Peter Genyn won goud op de 100m rolstoelsprint in de klasse T51. Hij deed dat in een Paralympisch Record: 21.15.

De rolstoelsprinter uit Kalmthout heeft zijn ambities helemaal kunnen waarmaken. De Algerijn Berrahal eindigt tweede in 21.70 en de Mexicaan Navarro is derde in 21.96. Dat de Fin Piispanen niet in de top drie zit is een verrassing. Peter Genyn mag zich vier jaar lang Paralympisch kampioen noemen. 

"Zalig", roept Peter. "Ik had de laatste twee dagen enorm veel stress en kon de zenuwen amper bedwingen. Je ziet al die andere sporters die het waarmaken, dus mocht het voor mij ook echt wel gaan beginnen." Peter Genyn heeft de laatste maanden keihard getraind voor zijn ultieme droom. De laatste dagen was dat vooral op een snelle start. "Mijn trainer zei nog: niet kijken naast jou, enkel voor jou staren. Ik heb dat dan ook maar meteen gedaan." Met alle gevolgen vandien: Peter nam direct afstand van zijn naaste belagers.

Op basis van de besttijden werd zo'n grote kloof niet verwacht. Hoe dat komt? "Geen idee. Misschien omdat ik wel kon opwarmen op rollen in een koele ruimte. Dat was slim van ons. Ik weet niet of de anderen dat deden, maar 'k heb het in elk geval niet gezien." 

Peter is absoluut geen ochtendmens. Weken, maanden aan een stuk stond hij op rond zes uur 's morgens. "Op de Spelen is de finale ook in de ochtend. Ik wou daar op voorbereid zijn", zei hij toen. Nu: "Ja, dat was het allemaal waard!"

De vierde medaille voor België is binnen. Het is de derde gouden. De Vlaams minister van Sport Muyters mocht de medaille aan onze Paralympisch kampioen uitreiken. 

 

Marieke Vervoort won op zaterdag de eerste zilveren medaille voor België. In de avondsessie mochten ook drie andere Belgische atleten de magische sfeer van de Paralympische Spelen ontdekken. 

 

Marieke Vervoort heeft haar derde paralympische medaille beet. De 37-jarige atlete uit Diest, reed zaterdag de finale van de 400m T52. Ze begon in baan 3, naast de Canadese Michelle Stilwell, haar grote rivaal. Marieke reed vrij snel naar de tweede positie. In de laatste rechte lijn waren de verhoudingen duidelijk en lag het podium al vast.

De Canadese rijdt in Rio een paralympisch record met een tijd van 1:05.43. Marieke finisht in 1:07.62 en pakt de tweede plaats. Ze bezorgt België daarmee een eerste medaille in Rio. De Amerikaanse Kerry Morgan vervolledigt het podium (1:08.31). 

Marieke komt volgende zaterdag ook in actie op de 100m (T52). Ze wil er opnieuw gaan voor een medaille. Marieke reageerde erg opgetogen: "Het is super dat ik de eerste medaille voor België binnenhaal. Ik ben er zeker van dat Peter Genyn het minstens even goed zal doen. De sfeer hier is zalig. Ik zat goed in de race maar moest Stilwell lossen."

Op de 100 meter T34 behaalde Joyce Lefevre een achtste plaats. Van bij de start had de jonge rolstoelsprintster het moeilijk. Ze kon geen plaatsen meer goedmaken en eindigde haar wedstrijd in 21.02. De Britse Cockcroft pakte het goud met een paralympisch record: 17.42. Joyce betwist ook nog de 400 en 800 meter. We zagen Joyce vlak na haar race: "Ik was een beetje gestresseerd voor de start, maar eens ik op de piste stond, ging het echt super. De sfeer is zalig. In de eerste twintig meter kwam mijn voorwiel een aantal keer van de grond, waardoor mijn tijd tegenvalt. Vandaar de teleurstelling." 

Basile Meunier betwistte ook zijn eerste paralympische wedstrijd. Hij kwam in actie op de 1500 meter. Bij de start kwam hij al snel op achterstand en hij kon de groep niet meer benaderen. Hij finishte als achtste in 4:54.77, tien seconden boven zijn persoonlijke besstijd. De Tunesiër Saidi Abbes realiseerde een nieuw paralympisch record (4:13,81). Basile stond de collega's van Notélé te woord. Hij was niet teleurgesteld, maar vooral ontroerd door het moment dat hij meemaakte. Basile: ""Mijn start was niet goed, ik was verrast en liep al snel achter. Ik onthoud vooral dat vandaag mijn droom werkelijkheid werd. Het was onvergetelijk, uitzonderlijk." 

Tot slot maakte ook Livia De Clercq uit Deinze haar debuut op de Spelen. Ze nam deel aan het verspringen in de klasse T42. Ze kon zich niet meten met de Duitse winnares Vanessa, die een nieuw wereldrecord sprong: 4m93. Livia sprong 2m99 ver en eindigde achtste en voorlaatste. De atlete betwist op 17 september nog de 100m T42. 

Belgian athletes powered by Decca!

vorig jaar